Tel.: +36 1 225 0365
Elektronikus Építési Napló

Elektronikus Építési Napló

A vállalkozói díj követelése iránti perben, vagy más az építési tevékenységhez kapcsolódó perben még mindig jelentős gondot jelent az építési napló hiánya vagy hiányos vezetése. Erre figyelemmel felhívjuk a figyelmet arra, hogy módosult a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről.

Az új módosítás írja elő az építési napló elektronikus formában történő vezetésének kötelezettségét. Az építési naplót a 2013. október 1-t követően induló kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni, de akik 2013. október 1. előtt már papíron kezdték el a naplóvezetést, azok papír alapon még be is fejezhetik.

Technikai követelmények rövid áttekintése az elektronikus építési napló bevezetéséhez kapcsolódóan:
Az alkalmazás számítógépet, és internet kapcsolatot igényel. Nem szükséges semmilyen programot megvásárolni, sem telepíteni. hozzá. Átmeneti internet-hozzáférés hiányában offline (internet kapcsolat nélküli) naplóvezetésre is lehetőség lesz. Az offline módban rögzített adatok internetes feltöltése maximum 3 naponként kötelező. Az offline naplóvezetés feltétele az ingyenes ún. Általános Nyomtatvány Kitöltő program (ÁNYK) saját számítógépre feltelepítése. Az elektronikus építési napló vezetéséhez az Ügyfélkapun keresztül történik a belépés továbbá a napi jelentések, eseti bejegyzések, napló mellékletek, valamint az offline naplórészek feltöltése. Az építésügyi hatósági engedélyhez vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött, valamint a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről – továbbra is – építési naplót kell vezetni.
Elérhetőségek:
Az éles alkalmazás 2013. október 1-től a www.e-epites.hu oldalon lesz elérhető, ahol Szerkesztőbizottság már elérhetővé tette és rendszeresen frissíti a vonatkozó a tájékoztató, és oktatási anyagokat, segédleteket, amelyek a www.e-epites.hu/e-epitesi-naplo oldalon elérhetőek.